Italienerne savner EU-valggejst

Søndag den 11. maj 2014.

Op til Europa-Parlamentet skriver jeg fra Italien. Følg mine nedslag i den italienske valgkamp via denne blog.

Mange italienere interesserer sig ikke for det forestående valg til EU-Parlamentet. I Rom bliver valgplakaterne hevet ned i nattens mørke.

Kampgejsten er svær at få øje på i Italien op til valget til Europa-Parlamentet. En tredjedel af de italienske vælgere vil blive hjemme på valgdagen, viser analyse. 

Rom. Rinaldo Vicari siger det åbent – det forestående valg til Europa-Parlamentet interesserer ham ikke.
”Politik er beskidt. Jeg er holdt op med at gå op i det,” erklærer han.
Vi mødes tilfældigt til et foredrag i den store Feltrinelli-boghandel i Galleria Sordi på Via del Corso; to italienske forfattere præsenterer her deres nye bog med titlen ’Arbejdskrigen’. Bogen beskriver de mange aktuelle udfordringer, det italienske arbejdsmarked slås med: Fyringer, virksomhedslukninger, forringede vilkår for de fastansatte og først og fremmest den høje ledighedsprocent og manglen på arbejdspladser.
Arbejdskrigen kæder forfatterne sammen med den økonomiske krise. Men den reelle krise, Italien befinder sig i, er ikke af økonomisk art, hævder Rinaldo Vicari.
”Vi har er en værdikrise. Folk er blevet overfladiske ignoranter. De går rundt med skyklapper på og taler ikke længere med hinanden,” ærgrer han sig og parodierer de mange, der går rundt på gaden med fjerne blikke og høretelefonerne stoppet dybt i ørerne.
Vicari er advokat, men andre ting optager ham mere.
”Jeg ville hellere bruge al min tid på at læse og skrive. Min roman er næsten færdig, og jeg holder af at skrive digte – tit bliver de meget melankolske.”
På stolen ved siden af ham ligger en lille stak bøger af italienske filosoffer. Advokaten sætter sig jævnligt ind hos boghandleren for at læse i bøgerne.
“Min lejlighed er fyldt med bøger; der er ikke plads til flere,” proklamerer han som en slags undskyldning for ikke at købe titlerne på stolen med hjem.

Renzis ilddåb
Den politiske træthed deler Vicari med mange af sine landsmænd. En tredjedel af støvlelandets vælgere spås at blive hjemme den 25. maj, hvor valget til Europa-Parlamentet finder sted, viser en aktuel analyse i avisen Corriere della Sera.
Samme avis bragte en meningsmåling, der viser, hvordan vælgerne vil stemme ved det forestående valg. Italiens socialdemokratiske parti, Il Partito Democratico (PD), står her til at høste godt en tredjedel af stemmerne – 33,8%
Valget til Europa-parlamentet bliver en ilddåb for Italiens Socialdemokrati med den 39-årige premierminister, Matteo Renzi, i front. I sine knap tre måneder som landets leder har han givet rekordmange løfter om at lette skatterne, beskære de offentlige udgifter og sætte gang i væksten ved at skabe arbejdspladser i det krise- og gældstyngede land. Ved valget bliver det op til befolkningen at vurdere, om den har tillid til, at hans hans parti reelt vil kunne rykke på løfterne. Synlighed skal Renzi nok skaffe sig selv og socialdemokraterne i valgkampen. En undersøgelse viste, at han to uger i marts gennemsnitligt tonede frem på landets tv-kanaler i alt fra nyheder til talkshows næsten fem timer om dagen, hvilket gav ham tilnavnet ’tv-besætteren’.

Grillo på ’Vi-vinder-tour’
Socialdemokraterne har et pænt forspring ift. protestbevægelsen Movimento 5 Stelle, som ifølge meningsmålingen vil få 23% af stemmerne. Det tal arbejder bevægelsens megafonråbende bannerfører, komikeren Beppe Grillo, iltert på at bringe i vejret. Med sin ’Vi-vinder-tour’ drager han i ugerne op til valget rundt i hele Italien for at kapre vælgere via sine berømte brandtaler med tilsvininger af de siddende toppolitikere.

Dom begrænser Berlusconi
Man kunne tro, at det vælgermæssigt har gavnet Berlusconis højreparti, Forza Italia, at han har fået en massiv medie-eksponering de seneste dage – som optakt til, at han fredag begyndte at afsone sin dom for groft skattesvig med fire timers ugentlig samfundstjeneste på plejehjemmet Sacra Famiglia i Cesano Boscone uden for Milano.
Hundredevis af journalister fra så fjerne steder som New York og Japan havde ifølge italienske medier taget plads uden for plejehjemmet, da Berlusconi fredag formiddag dukkede op for at arbejde blandt plejehjemmets alzheimerpatienter. Medieopmærksomheden sender dog ikke partiet på himmelflugt i meningsmålingen. Under 20% af italienerne vil sætte deres kryds ved Forza Italia (FI), hvis der var valg nu. Som en del af dommen har Berlusconi forbud mod selv at stille op til Europa-parlamentsvalget, ligesom han har husarrest i villaen i Milanoforstaden Arcore og derfor er forhindret i at rejse rundt i Italien for at føre valgkamp. Kun i dagene tirsdag og torsdag har han fået tilladelse til at rejse til Rom.

Befolkning uden valggejst
Endnu virker valgkampen forbløffende mat, ja nærmest fraværende i den italienske hovedstad. Propagandaplakater med de valgbare kandidater ser man få af i gadebilledet. Dem, der hænges op, bliver mange steder flået ned i nattens mulm og mørke.
Bogladerne har forstået, at der kan slås mønt på vægelsindede vælgere. Her bugner hyldene af litteratur med fængende titler om et kriseramt EU med en uvis fremtid.
De kommende uger har landets politikere en stor opgave at løfte med at motivere en befolkning, der ikke virker voldsomt engageret i det forestående valg.

—————————————————————————————————
FAKTA om EU-valget i Italien

Valget til Europa-Parlamentet finder sted den 25. maj i Italien.
En tredjedel af italienerne forventes at undlade at stemme til valget.
Italien har 29 stemmer i EU’s Ministerråd – Danmark har syv.
Italien har 72 medlemmer siddende i EU-Parlamentet mod Danmarks 13.
Der hersker stor EU-skepsis i landet, bl.a. fordi EU ikke har været i stand til at finde en solidarisk løsning på problemet med de mange immigranter, der fortløbende krydser Middelhavet med kurs mod den syditalienske ø, Lampedusa. Hertil kommer en ungdomsledighed på over 40%, som landet har svært ved at nedbringe uden hjælp fra EU.

 

This entry was posted in Ord på Italien. Bookmark the permalink.

Comments are closed.