Klassiske toner kan også være festlige – debatindlæg

Den 3. september 2015.

Aarhus Festuges ledelse bør give den klassiske musik en hørbar plads på fremtidens Festuge-programmer.

Aarhus Festuge bombarderer i denne uge publikum med kultur. For musikelskere byder Festugen på et hav af koncerter: Hver dag starter blidt med morgensang i Aarhus Domkirke og slutter sent med live-optrædener på byens scener. I år som i tidligere Festuger er klassisk musik en bærende søjle. Når man i Jyllands-Postens Kultur-tillæg fra lørdag den 29. august læser artiklen ”Aarhus fester med sig selv”, får man desværre den tanke, at klassiske toner intet fylder hos de toneangivende personer, der heri skitserer Festugens fremtid.
Nuværende og tidligere Festuge-ledere udtrykker i artiklen deres vision om, at Aarhus Festuge skal tiltrække et internationalt publikum. Eks-direktør for Aarhus Festuge, Trevor Davies, mener, at vejen til dette mål er at skabe flere arrangementer og sprede dem ud over året:
”Som jeg ser det, kunne man udvide Aarhus Festuge, så man i den oprindelige uge lavede en festuge med fokus på rytmisk musik, og festugen kunne med fordel samarbejde med festivalerne Spot og Northside. Om vinteren kunne man lave en uge med jazz eller scenekunst, og i foråret kunne man lave en uge med billedkunst, hvor man kunne samarbejde med kunstmuseet Aros og kunstudstillingen “Sculpture By The Sea”,” siger Davies.

Sprudlende stjernesolister
Den klassiske musik figurerer slet ikke i eks-direktørens udmelding. Det er nedslående og ude af takt med Festugens tradition for at vise de mange sider af levende klassisk musik og inkludere genrens publikum.
Aarhus Symfoniorkester har som førende flagskib gjort en stor indsats for at give Festugen et klassisk touch. Ved sin årlige Festuge-koncert har det velspillende orkester de seneste år entreret med de største internationale solistnavne. Netop i aften optræder de to stjernepianister – italienske Stefano Bollani og argentinske Diego Schissi – sammen med symfonikerne i et farverigt program.

Udsolgt symfonikoncert
Aftenens koncert er udsolgt – det viser, at genren har et stort publikum.
Også andre klassiske musikere sætter kolorit på Aarhus Festuge: Unge talenter fra Det Jyske Musikkonservatorium folder sig ud i spektakulære konstellationer. I byens kirker finder stemningsfulde solokoncerter sted. Præcis som pop, rock, debatter, visuel kunst og andre kulturelle kolonner er klassisk musik en del af Festugens DNA.
Selvfølgelig kan denne genre også bruges aktivt i jagten på nye segmenter. Lad musikken leve, både i koncertsalene og i parker, på torve – ja, der, hvor det brede publikum er.

Klassisk er en del af kulturarven
Aarhus Festuge står over for et chefskifte: Den 1. oktober tiltræder den tidligere kunstneriske leder af Roskilde Festival, Rikke Øxner, som direktør. Trods hendes forankring i rytmisk musik må vi appellere til, at hun også giver den klassiske musik plads på fremtidige Festuge-programmer.
For klassisk musik er en del af vores musikalske grundstof; vi skal holde den i live, fordi den leder til forståelsen af vores egen kultur og vores rødder. Kig dig omkring – genren er present overalt i samfundet. Den fornyer sig og bryder grænser. Det er aftenens Festuge-solister Stefano Bollani og Diego Schissi to sprællevende eksempler på. Ved koncerten med Aarhus Symfoniorkester slår de sig bl.a. løs i spritnye, sprudlende tangoværker.

Klassisk musik er en åben dør til en del af vores fælles historie. Drop fordommene om, at den kræver særlige forkundskaber. Musikken taler til følelserne.
Lad dette være et opråb til ledelsen af Aarhus Festuge om at inddrage denne del af kulturarven, når fremtidige Festuger tilrettelægges.

This entry was posted in Forsideindlæg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.