Kulturen skal styre Europa ud af krisen – debat i Teatro Eliseo, Rom

Torsdag den 15. maj 2014.

Med base i Rom blogger jeg frem til Europa-Parlamentsvalget om nogle af de emner, der optager italienerne i valgkampen. 

Rom. Det italienske kulturmiljø varmede op til Europa-Parlamentsvalget med debatten ’Kulturens Europa’ på Teatro Eliseo i Rom. Kulturen binder Europa sammen og bør fremmes – både på nationalt og europæisk niveau – lød den entydige melding.  

Italiens kulturminister, Dario Franceschini, vil bringe landet ud af krisen ved hjælp af kulturen. Han var hovedtaleren ved debatten 'Kulturen i Europa' på Teatro Eliseo i Rom tirsdag.

Forfattere, modebloggere, musikere og ministre: En farverig flok fra det italienske kulturliv gik på scenen eller lyttede med fra salen i debatten ’Kulturens Europa’ på Teatro Eliseo i Rom tirsdag.
Anledningen var det forestående Europa-Parlamentsvalg. Kulturen fylder for lidt – både i valgkampen og i EU-debatten i øvrigt, var der bred enighed om blandt de mange talere, der tog ordet mellem standup-optrædener, digtoplæsninger og musikalske indslag. ”Kulturen er en kilde, der beriger os. Uden kultur har Europa kun en geografisk identitet. Det er kulturen, som danner base for det europæiske demokrati, og som har gjort Europa til rollemodel i resten af verden,” sagde Goffredo Bettini fra den lænestol, der var stillet op på scenen til de talende kandidater fra Italiens socialdemokrati, Partito Democratico (PD).

”Vi har skåret ned og skåret ned”
Bettini kører en aktiv valgkampagne med debatoplæg mange steder Italien i ugerne op til Europa-Parlamentsvalget. Han har positiv opbakning fra mange i det italienske kulturliv.
”Når jeg hører, at Angela Merkel iværksætter en kampagne for et stærkt Tyskland, bliver jeg bekymret. Vi har ikke brug for et stærkt Tyskland, men derimod for et stærkt Europa. Vi har brug for freden. Krigen er tæt på hele tiden – og altid latent i mennesket. Se bare på Ukraine,” sagde han og zoomede i sin tale ind på Italiens udfordringer på kulturområdet.
”I modsætning til Frankrig, hvor kulturen har skabt markant vækst, fordi man målrettet investerer i den, har Italien skåret ned og skåret ned og skåret endnu mere ned. Det har haft dramatiske konsekvenser – også for turismen, som er tæt forbundet med kulturen,” sagde Bettini og opfordrede til, at Italien i fremtiden øremærker flere økonomiske midler til kulturen.

Skuespilleren Francesca Danesi deltog i debatten ‘Kulturens Europa’. Hun er frustreret over, at der bliver talt for meget og realiseret for lidt i italiensk kulturliv. 

Kulturen er løftestang for vækst
”Først og fremmest er kulturen landets ånd, og det er vigtigt at værne om de åndelige værdier, som vi skal genopdage i Europa. Kulturen er, især for et land som Italien, en økonomisk ressource, en løftestang til at genskabe væksten og mindske ulighed. Den kulturelle innovation kan skabe en ny udvikling, som ikke bare skal måles i BNP, men også i menneskelig trivsel,” proklamerede Bettini. Han fik spontane klap fra salen, som var så fyldt med folk fra kulturlivet, at mange stod op under indslagene.

Kulturen baner vej ud af krisen
Kulturminister Dario Franceschini gik på scenen som aftenens hovedtaler. Han tilhører også Partito Democratico og overtog sit embede for knap tre måneder siden, hvor partiets leder, Matteo Renzi, erobrede premierministerposten og dannede ny regering. Franceschini har en klar vision om at give kulturen en større rolle i fremtiden.
”I alt for mange år har Kulturministeriet været et underprioriteret ministerium, men i denne regering har vi valgt at gøre kulturen central. Kulturministeriet skal være et vigtigt ministerium til at skabe økonomisk udvikling. Jeg er stolt af at lede Kulturministeriet i et land, der har de største kulturelle rigdomme i verden. At investere i de kulturelle ressourcer, Italien rummer, er den bedste måde at komme ud af krisen på. Vi skal fremme de nye talenter, så de ikke rejser andre steder hen,” sagde Franceschini, der lovede at bringe kulturen i fokus, når Italien overtager EU-formandsskabet primo juli.
”Kulturen skal fylde under formandsskabet. Jeg vil samle de europæiske kulturministre og debattere Europas kulturelle fremtid,” røbede Franceschini, der også fik massive klapsalver fra salen.

Live-tweets fra salen
Under debatindslagene blev live-tweets fra salen projiceret op på en storskærm. ”Kulturen koster nogle penge – men et Europa uden kultur vil koste meget mere,” lød teksten i én tweet.
”Italien er det land i Europa, der spenderer færrest midler på kultur. Vi er mange i Teater Eliseo for at sige, at kultur er forudsætningen for liv. Uden kultur dør vi,” skrev en anden i salen på sin smartphone.
Konkrete krav om flere teatre, biografer og flere midler til indholdet i Italiens kulturelle institutioner flød også i live-tweet-strømmen.
Alle syntes rørende enige om, at kulturen skal være mere synlig på både nationalt og europæisk niveau. Enkelte var mere skeptiske efter kulturministerens afsluttende ord.
”Der bliver talt meget. Lad os nu se, om det reelt rykkes på noget af alt det, der bliver lovet,”  bemærkede skuespilleren Francesca Danesi på vej ud af salen.

———————————————————–
FAKTA om debatten ’Kulturens Europa’
Debatten fandt sted på Teatro Eliseo, Rom, tirsdag den 13. maj 2014.
Blandt debatdeltagerne var Italiens kulturminister Dario Franceschini samt Goffredo Bettini, Silvia Costa og David Sassoli – alle fra det italienske socialdemokrati, Partito Democratico. Sidstnævnte tre kandidater stiller op til Europa-Parlamentsvalget og har sat kulturen på deres dagsorden.
Under hashtag #europacult live-tweetede debatdeltagerne i salen.

This entry was posted in Ord på Italien. Bookmark the permalink.

Comments are closed.