Stjerneskud og skyggestunder – JP-fødselsdagsportræt af Niels “Noller” Olsen

Søndag den 13. april 2014.

60 år
Niels “Noller” Olsen har som den ene del af duoen Brødrene Olsen skabt sig en forrygende musikalsk karriere med både glitrende stjernesucceser og mørke misbrugsnedture.

Navnet Niels Olsen får ikke tonerne til at ringe hos ret mange. Tilføjer man kælenavnet “Noller”, ved alle, at her er tale om den ene del af succesduoen Brødrene Olsen. Niels og Jørgen Olsen har spillet og sunget sammen i over 50 år og kan se tilbage på en bemærkelsesværdig musikalsk succes. Så sent som ved DR’s store, turnerende Juleshow 2013 skabte de jubel på landsplan.

Mest markant står deres sejr i 2000 – i både det danske og det internationale Melodi Grand Prix med sangen “Fly on the Wings of Love” – på dansk “Smuk som et stjerneskud”.

Olsen-brødrene er født i Odense. Som halvstore drenge rykkede de til København for at udleve de musikalske drømme. Niels gik instrumentalt i farens fodspor bag trommesættet, før han greb ud efter guitaren. Sammen dannede brødrene gruppen The Kids i 1965 – kun 11 og 15 år gamle. De vandt en pigtrådskonkurrence i Forum og udgav deres første plade “Ode to the Age”. Siden er det blevet til i alt 12 album.

The Kids blev opløst, da brødrene i 1971 gik til musicalen “Hair”. Året efter etablerede de duoen Olsen. De udsendte singlen “Angelina”, som siden har været deres kendingsmelodi. Samme år udgav de deres debutalbum. Som den første danske lp nogensinde solgte den i over 100.000 eksemplarer.

Med fængende sange, ord, alle kunne forholde sig til, og ungdommelig charme sang Olsen-brødrene sig til en massiv idol-status. De optrådte i en årrække i de fleste europæiske lande og lavede sideløbende tv. Det gav positiv genlyd herhjemme, da brødrene op til Melodi Grand Prix i 1978 begyndte at synge på dansk. Som de fleste sangere oplevede brødrene Olsen også afmatninger i karrieren.

I årene 1978-81 uddannede Niels sig til pædagog fra Frøbelseminariet på Frederiksberg. Han fik job som kulturmedarbejder og musikchef ved Farum Kommune. Sideløbende spillede brødrene stadig på små danske spillesteder. Melodi Grand Prix-sejren i 2000 sendte igen brødrenes musikkarriere på himmelflugt. De hittede efterfølgende stort med cd’erne “Songs” og “More Songs”, hvor de med deres karakteristiske olsenske klang gav en lang række udødelige rockog pop-klassikere personligt touch.

At karrieren for Niels Olsen har haft dystre og nedbrydende bagsider, er han åben omkring: Gennem mange år var han misbruger af alkohol og stoffer. Han gik i hård behandling i 1997, og det lykkedes ham at blive clean. I 2007 skrev Niels Olsen en bog om sit misbrug sammen med journalisten Jan Eriksen. Bogen blev en bestseller og bruges stadig som informationsmateriale.

Frivilligt arbejde
Niels Olsen blev i 2008 slået til ridder af O. S. J (Order of Saint John). Begrundelsen for ridderslaget var hans store frivillige arbejde med mennesker og familier med misbrug. For Niels Olsen var det en stor overraskelse, at andre havde lagt mærke til hans indsats på området. Han knokler i dag på med uforandret styrke – både med musikken og det frivillige arbejde, som han selv siger, giver ham mulighed for at kende sin størrelse i tilværelsen.

Niels “Noller” Olsen er far til datteren Stine Gry fra et tidligere forhold. Med sin kone Kirsten har han yderligere tre børn og tre børnebørn.

Niels “Noller” Olsen, sanger, musiker og sangskriver, København.

(Portrættet var publiceret i Jyllands-Posten søndag den 13. april).

This entry was posted in Ikke kategoriseret. Bookmark the permalink.

Comments are closed.