Støvleland på teenager-stadiet

Torsdag den 19. juni 2014.

Med base i Rom blogger jeg om nogle af de emner, der optager italienerne omkring Europa-parlamentsvalget.

Premierminister Matteo Renzi kørte en ekstremt modig pro-europæisk kampagne op til Europa-parlamentsvalget, siger ambassadør Guido Lenzi, der har tiltro til landets leder.

Ambassadør Guido Lenzi kalder sig liberalist og altid har stemt til højre for midten. Alligevel er han stolt af premierminister Matteo Renzi og Partito Democratico (Italiens Socialdemokraters red.) europæiske storsejr ved Europa-parlamentsvalget.

”Renzi var den eneste italienske politiker – og en af de få toppolitikere på europæisk plan – der førte en overbevisende og udelukkende pro-europæisk valgkampagne. Det var ekstremt modigt gjort. Før Europa-parlamentsvalget gik Renzi i dialog med EU’s ledere i Berlin og Bruxelles. Han har erkendt, at de økonomiske problemer, som Italien lige nu slås med, ikke kun er den tyske forbundskansler Angela Merkels skyld. Det er vores eget ansvar at få landet på ret kurs. Renzi erkender, at Merkel har ret, og det giver ham en høj troværdighed og mulighed for at tale med stor autoritet i Europa,” siger ambassadøren, der selv aktivt debatterer Italien i både europæisk og global sammenhæng. Som han skrev på sin blog få dage efter Europa-parlamentsvalget:
”Som altid overraskede Italien ved Europa-parlamentsvalget. Såvel med Beppe Grillos Femstjernede Bevægelses vulgære protester som med Partito Democraticos solide bekræftelse på, at her er en formation, der er i stand til at rekonstruere vores interne politiske system.”

Ambassadør Guido Lenzi roser premierminister Matteo Renzis pro-europæiske kampagne op til Europa-parlamentsvalget. 

Ikke på sammenbruddets rand
”Med valgresultatet har italienerne klart signaleret, at de bakker om Renzis pro-europæiske linje,” tilføjer ambassadøren, der ser det som Renzis opgave at bygge landet op på ny.
”Italien er ikke på sammenbruddets rand – det er meget vigtigt, at du understreger dette over for dine læsere,” siger han.
”Italien er endnu ungt – en teenager. Du ser landet, der sprudler overstadigt af energi og glæde. Et land befolket med utopister og kreative sjæle. Vi er lykkelige, men samtidig er vi uansvarlige, som kun de helt unge er det.”

En ny Berlusconi
Renzi entrede den politiske scene og kaldte sig for ’ophuggeren’ – han nedbryder for derpå at genopbygge. Det er netop, hvad Italien har brug for: En genkonstruktion, mener Guido Lenzi.
Politisk ser ambassadøren tydelige paralleller mellem Berlusconis løfter til italienerne og Matteo Renzis visioner i dag.
”Renzi siger præcis det samme, som Berlusconi sagde, da han kom til magten. Med 20 års forsinkelse får vi nu en ny Berlusconi,” påpeger Guido Lenzi.
”Nu giver landet carte blanche til Renzi – som det gav til Berlusconi.”
Selv har Lenzi sat kryds ved lederen af Forza Italia flere gange. I dag er han dybt desillusioneret over, at Berlusconi intet udrettede politisk.
”Jeg er meget mere anti-Berlusconi i dag end alle dem, der aldrig stemte på ham, for Berlusconi skuffede sine vælgere noget så nederdrægtigt,” erkender ambassadøren.
”Berlusconi, Monti, Letta - Renzi er den fjerde i rækken af regeringsledere, der lovede at modernisere landet, som vi har brug for. Hver gang kom en ny leder med den samme vision. Nu er det på tide, at det lykkes at realisere ideerne. At ændre legens regler. Renzi er det ekstreme initiativ til at befri landet fra alle de offentlige udgifter, som er alt, alt for store i øjeblikket. Det bliver hans store udfordring: At systematisere dette land.

Italien ved en skillevej
I dag ser Lenzi Italien stå ved en skillevej.
“Vi har brug for at skue indad og beslutter, hvilken retning landet skal bevæge sig i. Nu skal vi finde ud af, hvem vi er, og hvor vi vil hen.”
Økonomien spiller en hovedrolle i fremtidsplanlægningen.
”Vi kan ikke længere forbruge som før, hvor virksomhederne producerede flere stipendier end produkter. Vi har ikke længere råd til at betale folk løn, hvis de ikke laver noget. Før afskedigede man jo ikke folk i Italien – husk på, vi var kommunister, socialister, katolikker.
Hvordan genskaber vi landet? Kom tilbage om et år, og vi taler om det igen,” foreslår Lenzi.

 

FAKTA
Om Guido Lenzi
Guido Lenzi er mangeårig ambassadør og skribent. Han blogger om Italien set i international og global kontekst og om international politik i øvrigt. Han bor i Rom.
Se mere her.

 

 

 

This entry was posted in Ord på Italien. Bookmark the permalink.

Comments are closed.